De senaste veckorna har våra middagar här hemma inte direkt varit bloggmaterial - grönsakspytter och wok av olika slag, gott men inget vidare inspirerande.

Igår gick jag och storhandlade och fann gula ärtor på en hylla. Jag kom att tänka på det kallrökta sidfläsket i frysen och var bara tvungen att köpa hem ett paket ärtor och lägga i blöt till idag. Ärtsoppa är oftast gott - till och med den färdiga i korv som man kan köpa i affären, men hemmalagat brukar vara godast, och det stämde även i dethär fallet.


Klassisk hemkokt ärtsoppa

5 dl gula ärtor (+ vatten) 
0.3 kg kallrökt sidfläsk 
1 st gul lök 
2 L vatten 
2 st buljongtärningar, kött eller grönsak
1 dl vitt vin
2 msk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk timjan 
1 tsk mejram 

Häll ärtorna i valfri bunke och höll över vatten så det täcker plus några extra centimeter (ärtorna sväller något medan de ligger i blöt) och låt ligga i 12 timmar. Häll sedan ärtorna i en sil och skölj ordentligt, plocka även borta gröna eller fula ärtor.

Skala en lök och skär i stora bitar. Finhacka fläsket och spara svålen hel. Fräs lök, fläsk och svål i en oljad gryta tills det fått ordentligt med färg.

Tillsätt ärtor, vatten, vin och buljong och låt koka minst en timme så att ärtorna blir riktigt mjuka. 

Krydda och smaka av, tillsätt ev mer salt. Om du önskar en tjock konsistens på soppan - mosa ärtorna något med soppsleven. 

Servera rykande varm med ett gott bröd! 
Superenkelt, eller hur? 





Kommentera

Publiceras ej